Gökçek, tabela vergisini indirdi

Haber Giriş : 12 Mart 2005 15:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ilan ve reklam panolarından belediyece alınan ücretlerde yüzde 58 ila yüzde 68 oranlarında indirim yaptıklarını belirterek, "Bu indirimlerle esnafın mağduriyetini ortadan kaldırdık" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Gökçek, ilan ve reklam panolarından belediyece tahsil edilen ücretlerde yapılan indirimleri açıkladı. Gökçek'in verdiği bilgilere göre, 5216 sayılı yasayla büyükşehirlere bağlanan ilçe ve ilk kademe belediyelerinde metrekaresi 70 YTL olan ışıklı ilan reklam panolarının metrekaresi yüzde 56 indirimle 31 YTL'ye düşürüldü. Işıksız ilan reklam panolarında ise bu rakam yüzde 58'lik indirimle metrekare fiyatı 21 YTL oldu. Caddelerde metrekaresi 160 YTL olan ışıklı ilan reklam panoları yüzde 68 oranındaki indirimle 51 YTL'ye düştü. Caddelerdeki ışıksız ilan reklam panolarında ise yüzde 59'luk indirim yapıldı. Metrekaresi 100 YTL olan ışıksız ilan reklam panoları 41 YTL oldu. Bulvarlarda, 270 YTL olan ışıklı ilan reklam panolarının fiyatı yüzde 63'lük indirimle 101 YTL, ışıksız ilan reklam panoları ise yüzde 58'lik indirimle 145 YTL'den 61 YTL'ye indirildi. Totem reklam vergileri de bin 700 YTL'den 101 YTL'ye indirildi. Totemlere ilk takılışta bir defaya mahsus olmak üzere bin YTL ödeme zorunluluğu getirildi.

Gökçek, büyükşehir belediyesi mülkiyetinde ve sorumluluğunda olan alanlardaki hafta sonu çalışma ruhsat harç bedellerini de açıkladı. Gökçek, 5216 sayılı yasayla büyükşehir belediyesine bağlanan ilçe ve ilk kademe belediyelerinde, standart tek fiyat olan 200 YTL yerine, metrekarede bir YTL alınacağını bildirdi. Caddelerde, standart tek fiyat 400 YTL yerine 2 YTL alınacağını belirten Gökçek, bulvarlarda ise standart 800 YTL yerine 3 YTL alınacağını kaydetti. Gökçek, yaptıkları bu indirimlerle esnafın mağduriyetini ortadan kaldırdıklarını ifade etti.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Gökçek, bir soru üzerine, ilan reklam panoları ve ilan reklam panoları ücretleriyle ilgili yeni yasanın çıkmasının ardından esnafın mağdur olduğunu ve bu çerçevede böyle bir düzenleme öngördüklerini söyledi. Gökçek, "Bunda bizim maddi kaybımız söz konusu değil. Daha çok kazanacağız" dedi.

Ankara'yı etkisi altına alan kar yağışı sonucu trafiğin kilitlenmesi ve çok sayıda kazanın meydana gelmesine ilişkin belediyenin ihmali olup olmadığının sorulması üzerine Gökçek, "Bizim hiçbir ihmalimiz yoktur. Olağan bir hadisedir. Abartıları doğru bulmuyorum. Belediye olarak aynı anda 72 araçla tuzlama çalışması yaptık. Trafiğin kilitlenmesini yol açan esas neden aşınmış lastiklerle yola çıkıp, kaza yapan araçlardır. Hiç kimsenin belediyeyi suçlamaya hakkı yok" şeklinde konuştu.

Toplu taşım araçlarına yapılan zammın geri alınıp alınmaması ilişkin soruya ise Gökçek, "Şuanda söz konusu değil" karşılığını verdi. Gökçek, Ankara'daki ulaşım fiyatlarının İstanbul ve İzmir ile hemen hemen aynı olduğunu yineledi.

Gökçek bir soru üzerine son günlerde etkili olan yağmur ve kar yağışının Ankara'nın su ihtiyacının tamamen gidermediğini bildirdi. Gökçek, barajlardaki doluluk oranının geçen senenin aynı dönemine göre 85 milyon metreküp aşağıda olduğuna dikkat çekti.

Kumrular sokakta trafik uygulamasının değiştirilmesinin ardından, çeşitli eylemler yapıldığının hatırlatılması üzerine Gökçek, uygulama sonrası birçok vatandaşın kendisini arayıp teşekkür ettiğini belirterek, "Oradaki mahalle sakinlerinin şikayetleri haklı bir şikayet değil. Sokaklarında çok araç geçiyor diye sokakları ve caddeleri kapatacak halimiz yok" değerlendirmesinde bulundu.

Gökçek, Modern Çarşı'daki son duruma ilişkin soruya ise Kentsel Dönüş Projesi kapsamında yeniden inşa edileceğini ve işyerlerinin satılacağını bildirdi. Çarşıda kiracı olan eski işyeri sahiplerine ise yasa çıkması halinde öncelik tanınacağını belirten Gökçek, yanıcı ve patlayıcı madde satışı yapan işyerlerinin bir çarşıda toplanmasını ise uygun bulmadığını sözlerine ekledi.
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber